Informasi Korporat

Profil Citilink

Citilink telah menjadi sebuah syarikat yang berkembang pesat di Indonesia sejak 2011, dari pengambilan pesawat pertama A320 sehingga ia menjadi sebahagian daripada kumpulan Garuda untuk bersaing lebih agresif dalam segmen pengembara bajet.

PT Citilink Indonesia (“Citilink”) adalah anak syarikat Garuda Indonesia, yang ditubuhkan berdasarkan Akta Notaris Natakusumah No. 01 bertarikh 6 Januari 2009, di Sidoarjo, Jawa Timur, dengan pengesahan Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia No. AHU-14555.AH.01.01 Tahun 2009 bertarikh 22 April 2009. Pemilikan saham Citilink pada masa ditubuhkan adalah 67% PT Garuda Indonesia (Persero), Tbk. (“Garuda”) dan 33% PT Aerowisata (“Aerowisata”).

Penerbangan Citilink pada awalnya merupakan penerbangan yang dikendalikan oleh SBU Citilink milik Garuda Indonesia yang beroperasi dengan AOC Garuda dan menggunakan nombor penerbangan Garuda sejak Mei 2011.

Selaras dengan Akta No. 23 bertarikh 13 Januari 2012 berhubung perubahan dalam deposit modal, dan Akta No. 91 bertarikh 10 Ogos 2012 mengenai tambahan modal dalam bentuk pesawat, pemilikan saham Citilink menjadi 94,3% Garuda dan 5.7% Aerowisata.

Dengan adanya lesen penerbangan SIUAU / NB-027 bertarikh 27 Januari 2012, dan sijil penerbangan AOC 121-046 bertarikh 22 Jun 2012, Citilink mula beroperasi secara bebas mulai 30 Julai 2012 dengan IATA flight code “QG”, ICAO designation “CTV” dan tanda panggilan “Supergreen”.

Lembaga Pengarah PT Citilink Indonesia

Kiri ke kanan: Andy Adrian (Ketua Komersial), Arry Kalzaman Sudarmadji (Ketua Operasi), Juliandra Nurtjahjo (Presiden & CEO), Fransetya H.Hutabarat (Ketua Kewangan)

Pencapaian

Citilink Indonesia mula beroperasi sebagai syarikat penerbangan tambang rendah bahagian perniagaan Garuda Indonesia sebelum Ogos 2012, dengan menggunakan beberapa pesawat, laluan dan pengurusan jalur lebar yang terhad. Bahagian perniagaan ini juga merupakan titik fokus pembangunan jenama Garuda Indonesia sebagai syarikat penerbangan premium.

Selepas perubahan ketara dalam perniagaan Garuda Indonesia pada tahun 2011, pembangunan dan pengembangan Citilink Indonesia menjadi fokus utama Kumpulan Garuda.

Citilink Indonesia mempunyai visi untuk menjadi syarikat penerbangan tambang rendah yang terkemuka di rantau ini dengan menyediakan perkhidmatan pengangkutan udara berjadual, tambang rendah dan fokus pada keselamatan.

Pesawat Kami

Pada akhir 2017, Citilink Indonesia akan mengendalikan 50 pesawat Airbus A320 yang berkapasiti membawa 180 penumpang, termasuk 5 pesawat Airbus A320NEO.

Dengan penambahan 5 pesawat Airbus A320NEO, Citilink Indonesia telah menjadi syarikat penerbangan pertama Indonesia untuk mengendalikan siri ini.

Sehingga Ogos 2017, Citilink Indonesia menyediakan perkhidmatan penerbangan ke 31 bandar raya, 62 laluan, dan lebih daripada 244 kekerapan penerbangan.

Sepanjang 2017, Citilink Indonesia telah membuka penerbangan ke 4 destinasi baru yang terdiri daripada 4 bandar raya di Indonesia Timur, iaitu Jayapura, Kendari, Gorontalo dan Ambon dan 1 laluan serantau ke Dili, Timor Leste.

Anugerah dan Pengiktirafan

Citilink Indonesia sentiasa mengutamakan kepuasan pelanggan. Sebagai bukti kejayaannya dalam komitmennya untuk meningkatkan perkhidmatan pelanggan, Citilink Indonesia telah memperoleh beberapa anugerah iaitu Best Overall Marketing Campaign di The Budgies and Travel Awards 2012, Anugerah Perkhidmatan untuk Penjagaan Kategori Penerbangan dari Markplus Insight selama dua tahun berturut-turut (2012 dan 2013), Juara Jenama Asal dan Juara Kelas Indonesia dari Majalah Swa, kategori Anugerah Pelancongan Indonesia untuk kategori Penerbangan Tambah Rendah Yang Terkemuka dalam tempoh enam tahun berturut-turut sejak 2011-2016 dari Yayasan ITTA, dan yang terbaru adalah Anugerah Jenama Majikan Terbaik Asia dari Institut Employer Brand Institute Singapura untuk kali kedua, Anugerah eMark Terbaik dari Universiti Telkom, dan Anugerah Inovasi IT Atas Pengangkutan dari Kementerian Komunikasi dan Teknologi (Kemenkominfo).